De vallei van Kathmandu - Reisverslag uit Bhaktapur, Nepal van Rogier en Esther - WaarBenJij.nu De vallei van Kathmandu - Reisverslag uit Bhaktapur, Nepal van Rogier en Esther - WaarBenJij.nu

De vallei van Kathmandu

Door: Rogier en Esther

Blijf op de hoogte en volg Rogier en Esther

10 November 2010 | Nepal, Bhaktapur

eek, dui, tien, char...en de stroom doet het weer!

Op de energie van een stinkende generator zitten we in een internetcafe ons volgende bericht te schrijven.

Na een rustig avondje in Kathamandu en een gezellig afsluitend etentje met ons reisgezelschap van Tibet, zijn we vertrokken voor onze eerste wandeltocht door de vallei van Katmandu.

We krijgen een 27 jarige gids mee (Sanjok)en een drager (Razon), die ons vergezellen in de vallei. Na een stevige klim arriveren we bij Namo Buddha, waar volgens het verhaal de eerste incarnatie van Boeddha een feit werd door een prins die zijn eigen vlees gaf aan een hongerige tijger die voor haar kleine tijgertjes moest zorgen. Een Boeddhistisch klooster in de sfeer zoals je het verwacht...rust en schoenen uit in de tempel (dit in tegenstelling tot onze ervaringen in Tibet). Over de heuvels met mooie uitzichten trekken we door naar Dhulikel, waar we de enige gasten in het High view resort zijn (dat zijn naam eer aan doet). We kunnen vanuit ons bed genieten an een weids uitzicht op het dal en in de verte de besneeuwde toppen an de Himalaya.

's Ochtends vroeg op en weer verder naar Nagarkot. We krijgen een lunch mee van 2 sneetjes witbrood, een ei, 8 patatjes, een appel en een banaan. Onderweg kopen we nog 12 mandarijnen voor 15 cent in plaats van 30 cent (we willen natuurlijk niet teveel betalen dus hebben we flink afgedongen).Onderweg doen we nog een kleine hindutempel aan en het hoogste uitkijkpunt van de omgeving. We lopen tussen de terrasakkers met rijs, mosterd, aardappels, hennep, boekweit en verder door dorpjes met grote bamboeschommels en bijbehorend enkele kinderen, koeien, geiten en kippen. Na een lange glooiende klim bereiken we Nagarkot. Het hotel is erg luxe, alleen het warm water ontbreekt bij onze kamer. We krijgen vervolgens een nieuwe kamer die 2x zo groot is!

De volgende dag op weg naar de culturele hoofdstad Bhaktapur. We leren wat Nepalese zinnen van onze gids en de drager heeft het wat zwaar met ons looptempo (hij mag van ons het laatste stukje met de bus). Een toeristisch mooie hindutempel op een berg is onze lunchstop. In tegenstelling tot de Boeddhistische tempels zijn de Hinduistische tempels voor ons gesloten. Je kunt er wel opklimmen, maar krijgt ze van binnen niet te zien. Ze worden slechts enkele keren per jaar geopend. Als ze wel continu open zijn dan mogen toeristen er niet in. De kleine tempeltjes kunnen we wel bekijken, maar die stellen niet heel veel voor. Aan het eind van de middag komen we aan in Bhaktapur.

Om Bhaktapur in te komen moeten we 15 euro betalen. Dit geld wordt gebruikt om de historische binnenstad te behouden en op te knappen. Je ziet overal mooie gevels en tempels. Wat opvalt is het mooie houtsnijwerk van balkons en vensters. Je hebt zelf een houtsnijwerkmuseum, maar dit is niet veel meer dan een veredelde woonzolder (van 1,75 hoog) met wat vitrines. Ik (Rogier) ging er gebukt onder... Gelukkig konden we op hetzelfde kaartje (van 1 euro) ook nog de national art gallery en het bronsmuseum bezoeken. Verder ligt hier de oorsprong van het Tantrisme. Een stroming die zich afzette tegen de sterk conservatieve heersende leer. Met gewaagde erotische beeldsnijwerken van mens en dier. Vooral de twee op elkaar liggende olifanten hebben indruk gemaakt. Tot slot nog wat winkeltjes bezocht. Een mooi moment om door te trekken naar het Chitwanpark via Kathmandu.

PS. We zitten onder de rode bultjes (zonder jeuk)en Esther overstemt 's nachts de zwerfhonden met haar geblaf (gehoest). Het hindert ons niet, we hopen alleen dat we straks Nederland nog inkomen...

Feri Vetaula van Esther en Rogier

• 10 November 2010 - 15:19

Ingrid En Theo:

Jullie wonen echt in een andere wereld. Het is, denken we, niet de vraag of jullie Nederland nog in mogen. Volgens ons komt iedereen Nederland in. Het is eerder de vraag of jullie nog kunnen wennen in Nederland. Als Jullie straks een AH filiaal binnenstappen (Rogier nog steeds gebukt) zijn alle kassières op hun hoede. Eerst komt de korting met de bonuskaart, dan volgt het afdingen tot minstens de helft van het nog resterende bedrag. Lukt dat niet, dan door naar de Jumbo etc. Wij gaan in ieder geval bij jullie in de leer.
    Trouwens leuk dat jullie ook nog hebben gestemd voor het Plan Nederlandkoor van Yahya.

Het was even Googelen, maar we zijn er achter. Ook van ons Feri Vetaula.

• 10 November 2010 - 17:45

Andre En Irene:

lieve Rogier en Esther,

Weer veel nieuwe belevenissen en apart om de enige gasten in een hotel te zijn! En was er in je nieuwe kamer in Nagarkot wel warm water? Slim bekeken van de Nepalezen dat jullie 15 euro moesten betalen om Bhaktapur binnen te komen.Zien jullie hier overigens veel toeristen?
    Het beste Esther met je hoest, je hebt vast van alles bij je aan medicijnen om er weer snel vanaf te zijn. Veel liefs van ons.

• 10 November 2010 - 19:18

Tom:

Zojuist eindelijk eens even al jullie reisverslagen gelezen en foto's bekeken. Sommige foto's doen me nog het meest denken aan een science fiction film die zich op een andere planeet afspeelt (waarschijnlijk zijn alle decorbouwers uit Hollywood ook op vakantie in Tibet geweest...). Het ziet er héél indrukwekkend uit! Sterkte met de rode bultjes en het geblaf!

• 11 November 2010 - 20:04

Sander:

Hoihoi. Gaan jullie ook nog een stukje met het openbaar vervoer zo boven op de bus? Zal vast niet zo duur zijn, wel spannend :p Niet zo gek dat ze af en toe omvallen, deze hangt ook helemaal scheef. Ik geloof dat er te veel mensen in/op zitten. Mooie foto's hoor. Beterschap!